instructable
instructable
Seitan innovatie
Ingrediënten: Glutenmeel, pinda olie, jeneverbessen, gember...
Debra Solomon, culinair blogger, food researcher en bedenker van conceptrestaurants gaf een seitan workshop tijdens het debat over kweekvlees bij Platform21. Solomon, die altijd bezig is met het versimpelen van recepten, bewees dat seitan - een geweldig alternatief voor vlees - binnen een uur gemaakt kan worden. Volgens Solomon is het hoognodig dat seitan eens van zijn suffe geitenwollen sokken imago af komt. Positief is dat seitan verbonden is aan de discussie over kweekvlees en ethische kwesties rond kweekvlees en het effect van geïndustrialiseerd voedsel op onze lokale en globale economie en milieu.
Recept voor het maken van seitan (4 pers.) door Debra Solomon
Ingrediënten:
1 kopje glutenmeel
1 volle grote eetlepel ongebleekte meel
snufje zeezout
water
pinda olie
Voor de marinade:
water
sojasaus
rijstewijnazijn
jeneverbessen
gedroogde shitake paddenstoelen
gember
marmelade
salamblad (Indonesische laurier)
knoflook
1. Mix de twee meel soorten met een vork tot het luchtig is en giet hier eetlepel per eetlepel water bij. Roer dit en binnen een paar seconden begint het te binden. Wanneer het er uitziet als een groot stuk gekauwde kauwgom, kun je er schijven van maken om het te koken.
2. Kook de gluten in water voor ongeveer 20 minuten of totdat de schijven naar boven drijven. Net als ongemarineerd inktvisvlees, moeten gluten eerst bewerkt worden voordat het lekker aanvoelt in de mond.
3. Test de textuur door de uiteinden af te snijden en ze in je mond te stoppen voor een test kauwsessie. Hier hoef je geen expert voor te zijn, als het leuk is om te eten is het goed. Als het kauwen van de gluten voelt als een aerobics workout is het niet goed. Als het te taai is, kun je het beste opnieuw beginnen aangezien dit te maken heeft met de hoeveelheid witte bloem die je in het begin hebt toegevoegd. Te weinig meel betekent te taai.
4. Frituur de schijven gedurende minstens 5 minuten. Hier niet protesteren en denken dat je deze stap kunt overslaan, omdat het de textuur radicaal verandert in iets heerlijks, zelfs voor types die geen geitenwollen sokken dragen.
5. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote pan op middelhoog vuur, voeg de seitan toe en laat dit 2 uur smoren. Je kunt de seitan later in de koelkast bewaren in deze smoorsappen indien gewenst.
6. Wanneer je met seitan kookt, kook dan op dezelfde manier als je met tempeh zou doen. Het is al grotendeels 'gekookt', dus je hoeft alleen maar toe te voegen wat je lekker vindt en dit op het vuur te zetten om het op te warmen.