Top of this document
Go directly to navigation
Go directly to page content

feature

feature

Alles is te repareren

Ook een plastic stoel

De alom bekende plastic stoel, ook wel de monobloc genoemd, is wereldwijd te koop voor een paar euro. Zodra dit massaproduct kapot is, wordt het vervangen door een nieuw exemplaar zonder er verder bij na te denken. Dit gedrag resulteert in 21 miljoen stoelen die jaarlijks in Europa worden weggegooid. Onnodig, want ook dit product leent zich perfect voor reparatie.

Inspiratie hiervoor is te vinden in ontwikkelingslanden waar reparatie een vanzelfsprekendheid is. De methodes zijn eenvoudig, creatief en effectief. Zie onderstaande monobloc die gerepareerd is in Mozambique.

Image: Jens Thiel, www.functionalfate.orgImage: Jens Thiel, www.functionalfate.org

Een simpele ingreep met staaldraad is vaak al genoeg om de stoel weer in oude staat terug te brengen.

Image: Steinar SigurossonImage: Steinar Sigurosson

Gelukkig zijn er ook ontwerpers die de monobloc liever niet op de storthoop terecht zien komen. Zo biedt het Franse collectief 5.5 designers voor het project Reanim, Sauvez les meubles (Red de meubels) een oplossing voor oude en kapotte stoelen met een speciaal ontworpen reparatiekit.
Met deze kit, bestaande uit een prothesepoot en elastiek, kan de stoel worden gemaakt én wordt er een nieuwe interpretatie gegeven aan de standaard plastic tuinstoel. Zelf uitproberen? De prothesestukken zijn onderdeel van de presentatie bij Platform21 en ook te koop.

ReanimReanim
Reanim: 5.5 designers

Gebrek aan tijd of inspiratie is niet langer een excuus om de monobloc niet te repareren. Met commerciële producten als de plastic welders glue is het repareren van de plastic stoel slechts minuten werk.

Meer verhalen en beelden van creatieve en innovatieve reparaties van de monobloc zijn welkom. Stuur een email naar en deel je reparatietechniek!

Zo kwam David Heldt uit Amsterdam onderstaande monobloc tegen in het natuurreservaat Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano, Zuid-Italië: